preskoči na sadržaj

Login
Korisnik:
Lozinka:
Tražilica


Raspored sati

ZA UČENIKE

ZA NASTAVNIKE

od 24.1. do 28.1.

Raspored zvona

Dnevna satnica od 19.1. do 28.1.

 

 

Kalendar
« Siječanj 2022 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6
Prikazani događaji

Korisne stranice

Brojač posjeta
Ispis statistike od 17. 11. 2011.

Ukupno: 458186
Ovaj mjesec: 5187
Ovaj tjedan: 2480
Danas: 15
vijesti

130 godina Strojarske tehničke škole Osijek

O nama

Učenici, budući srednjoškolci!

Ako ste odličan ili vrlo dobar učenik i želite naučiti:

 • konstruirati i projektirati pomoću računala,
 • koristiti se AutoCAD-om,
 • dizajnirati u CAD/CAM softveru Catia,
 • programirati CNC strojeve,
 • upoznati se s tajnama automatizacije,
 • programirati robote,
 • naučiti sve o motorima i vozilima ili
 • naučiti sve o energetskim postrojenjima i obnovljivim izvorima energije.

Sve to možete naučiti u dobro opremljenim laboratorijima u sklopu redovne nastave ako upišete jedno od tri tehničarskih zanimanja:

 • strojarski računalni tehničar,
 • tehničar za energetiku,
 • tehničar za vozila i vozna sredstva.

Ako pak imate zlatne ruke i želite se baviti obrtom kod nas možete naučiti:

 • popravljati i održavati sve marke automobila,
 • instalirati i servisirati vodovodne i plinske instalacije,
 • instalirati i servisirati klimatizacijske uređaje,
 • ugrađivati i servisirati instalacije centralnog grijanja,
 • izrađivati i postavljati metalna vrata, ograde, rine i oluke na krovovima,
 • izrađivati dijelove na alatnim strojevima,
 • popravljati i servisirati alatne strojeve te
 • upravljati CNC strojevima.

Nabrojane vještine možete naučiti ako izaberete jedno od zanimanja u Industrijsko-obrtničkoj školi

 • CNC operater, automehatroničar – JMO,
 • automehaničar,
 • autolimar,
 • bravar,
 • plinoinstalater,
 • vodoinstalater,
 • instalater grijanja i klimatizacije .

Škola provodi programe za obrazovanje odraslih.

 

Povijest škole

Još davne 1886. godine odlukom zajedničkog Hrvatsko-ugarskog sabora, Kraljevske zemaljske vlade, Odjela za bogoštovlje i nastavu, te ukazom predstojnika odjela za bogoštovlje i nastavu Izidora Kršnjavog, osnovana je šegrtska škola u Osijeku.

To su gotovo 3 stoljeća postojanja!

Slijedeći tradiciju obrazovanja obrtnika i stručnih radnika u strojarstvu, Strojarska tehnička škola Osijek 14. studenoga slavi kao svoj Dan škole te nam 2021./2022. slijedi svečano obilježavanje 135. rođendana!

 

Uvjeti upisa

Tehničarska – četverogodišnja – zanimanja ; opći uspjeh u posljednja četiri razreda osnovne škole – zaključne ocjene u 7. i 8. razredu OŠ iz nastavnih predmeta Hrvatski jezik, Matematika, prvi strani jezik, Fizika, Kemija i Tehnička kultura

Industrijsko-obrtnička – trogodišnja – zanimanja ; opći uspjeh u posljednja četiri razreda osnovne škole – zaključne ocjene u 7. i 8. razredu OŠ iz nastavnih predmeta Hrvatski jezik, Matematika, prvi strani jezik.

 

Youtube kanali

Strojarska Škola

Knjiznica STSOS

 

Kontakt podaci

 

Aktivnosti u školi

Unutar redovne nastave tijekom svog školovanja učenici imaju terensku nastavu i odlaze na stručne ekskurzije: Osječka pivovara, Tehničke servisi željezničkih vozila d.o.o., Hrvatska elektroprivreda d.d. Termoelektrana – toplana Osijek, Rimac automobili, Obnovljivi izvori energije Babina Greda, Bioelektrana Strizivojna, Same Deutz Fahr tvornicu kombajna u Županji. Ali također imaju priliku posjetiti i kulturne institucije grada Osijeka, kazalište, muzej i kinematografe, kao i one obrazovne poljoprivredni, znanstveni i obrazovni sajmovi, te grada Zagreba, Hrvatski sabor, Hrvatska radiotelevizija, Tehnički muzej te Zoološki vrt, kao i sajmove Infogamer i Interliber, pa čak i advent.

Poseban naglasak stavljen je na struku te se nude i mnoge dodatne aktivnosti vezane za nju koje donose i odlične rezultate na natjecanjima iz njih. Tako smo nakon prošlogodišnjeg 4. mjesta u robotici na Državnom natjecanju učenika strukovnih škola – WorldSkills Croatia 2019. ove godine 1. na međužupanijskom i pucamo dalje visoko, a nakon prošlogodišnjeg 2. mjesta, iz CNCa na spomenutom državnom, 1. na međužupanijskom i težimo biti još bolji na državnom. Koliko nam je struka bitna pokazuje i uspjeh učenika na 3. međunarodnom natjecanju učenika automehaničara jugoistočne Europe 2019. zbog kojeg imamo najboljeg automehaničara u jugoistočnoj Europi! Također, sudjelujemo i redovno na natječajima Ministarstva turizma, za jačanje kompetencija i podizanje kvalitete ljudskih potencijala, učenika srednjih strukovnih škola, a rezultati tih natječaja su redom bili Gastro rašlje (za gastronomski specijalitet šaran na rašljama), Motivi mog zavičaja (modlice za kolače i peciva), Solar power point (solarni sustav za punjenje mobilnih uređaja koji se brzo može montirati na bilo koju lokaciju), Find me/Pronađi me (uređaj koji bi omogućio pronalazak unesrećenih i izgubljenih planinara/izletnika/turista) koji je osvojio i 2. nagradu 2018.godine!

U školi se pored redovne nastave i stručnih aktivnosti nude i sportske izvannastavne aktivnosti u kojima naši učenici u Športskom sportskom društvu Strotersi postižu jednako visoke i zavidne rezultate, a izdvajamo odlazak na državna natjecanja iz rukometa, futsala i atletike, te prvog mjesta na gradskim natjecanjima iz krosa, streljaštva, kuglanja i šaha, samo u posljednje dvije godine.

Vjerujemo da u navedenim aktivnostima svatko može pronaći nešto za sebe, a ako ne pronalazi treba samo izraziti želju i mi ćemo se potruditi i to ostvariti.

 

Posebnosti škole:

Naša škola je strukovna škola te su učenici od samog početka srednjoškolskog obrazovanja uključeni u svijet rada te provode više od pola svog obrazovanja u radnom procesu kod poslodavaca ili u školskim radionicama. Završetak školovanja zaključuje se završnim radom i njegovom obranom, a tehničari pak imaju pravo pristupanja državnoj maturi.

Praktična nastava ostvaruje se u školskim radionicama i u radnom procesu kod poslodavaca. Učenici prije praktične nastave u radnom procesu, pohađaju zaštitu na radu u okviru praktične nastave s ciljem upoznavanja osnova struke i osposobljavaju za polaganje ispita zaštite na radu. Cilj i zadatak praktične nastave upoznati je organizaciju rada u radnom procesu, osposobiti se za upotrebu radne dokumentacije, spoznati važnost higijene na radu i steći navike održavanja higijene radnih uvjeta, naučiti rukovati priborom i alatom, održavati red i rad i ovladati vještinama struke i osposobiti se za rad na siguran način i razviti pozitivan odnos prema radu i zaštiti čovjekova okoliša. Tijekom praktične nastave učenici će steći radnu i tehnološku disciplinu, obrazovati se za samostalno obavljanje radnih operacija, zadataka i poslova koji su planirani nastavnim planom i programom za svako pojedino zanimanje. Učenici na praktičnoj nastavi nose radnu odjeću i obuću i osobna sredstva zaštite na radu.

Najponosniji smo na činjenicu da je 2017. godine u našoj školi otvoren prvi HTEC centar u Hrvatskoj (Haas tehnološki centar). Naime, američka tvrtka Haas preko HTEC centara daje podršku tehničkim školama diljem Europe u obrazovanju iz područja CNC tehnologije. Školama se daje potpora u nabavi strojeva, nastavnim materijalima, a nastavnicima i učenicima omogućava se učenje preko međunarodne razmjene.

Međunarodna razmjena odnosno sudjelovanje u Erasmus+ projektima mobilnosti učenika i nastavnika za aktivnosti u području strukovnog obrazovanja i osposobljavanja u posljednjih deset godina omogućila je da više od stotinu učenika posjeti Island, Norvešku, Latviju, Litvu, UK, Njemačku, Poljsku, Češku, Francusku, Mađarsku, Rumunjsku, Italiju, Bugarsku, Španjolsku, Grčku i Tursku te nauče njihova znanja iz struke, ali i spoznaju nove kulture. Doživljaji i iskustva koje učenici donesu s tih putovanja kao i osmjesi na njihovim licima razlogu su zbog kojih ustrajemo na Erasmus+ projektima.

Idemo u korak s napretkom tehnologija te smo se za razvoj učeničkih digitalnih kompetencija uključili u CARNet-ov projekt e-Škole u kojem sudjelujemo od samog početka 2017. godine. Za sljedeću školsku godinu očekujemo završetak uvođenja besplatnog interneta za sve učenike u sve prostore škole. Na tehničkoj opremljenosti škole se konstantno radi, možemo se pohvaliti računalima s projektorima u svim učionicama, kao i trima pametnim pločama, specijaliziranim učionicama za svako strukovno zanimanje kao i dvoranom za tjelesnu i zdravstvenu kulturu, te prostorom za fitness, ali i blizinom odnosno izlaskom na srednjoškolsko igralište, školskom knjižnicom i čitaonicom, prostorima za druženje i predah između nastave, kako u holu škole tako i duž školskih hodnika, školskim vrtom te kantinom.

Iako smo strukovna škola nismo zanemarili razvoj socijalnih vještina i kompetencija naših učenika pa ih poučavamo i kulturnom ophođenju, rješavanju problema i donošenju odluka, kritičkom mišljenju, aktivnom građanstvu i vještinama komuniciranja u svijetu rada. Ukazujemo na važnost cjeloživotnog učenja kako bi se što bolje mogli prilagoditi potrebama svijeta rada u koji ulaze već tijekom prve godine obrazovanja. Kontinuirano radimo i na uvažavanju različitosti i radu u skupini, sudjelujemo na svečanostima kulture, u humanitarnim akcijama, različitim kulturnim i drugim manifestacijama, obilježavamo važne datume i sudjelujemo u svim značajnim događajima i akcijama, a u tome nam uvelike pomaže redovna suradnja sa školskom medicinom, s Crvenim križem, sa Zavodom za zapošljavanje, policijom, vojskom, s HAKom, i dr.

Sve ovo ne bi bilo moguće bez profesorica i profesora naše škole koji su živuće legende poznate u široj okolici, najbolji su u svojim područjima i drže sve važne funkcije u ovom istočnom djelu Hrvatske te većina njih već radi po novim i zanimljivim programima.

O svemu ovome možete više posvjedočiti i pročitati na službenoj mrežnoj stranici škole te na Facebook profilu škole i Facebook profilu školske knjižnice.

Priredila :

Martina Plaščak, školska knjižničarka

30.4.2020.

  :: opširnije :: 


objavio: Martina Plaščak  datum: 30. 4. 2020. 14:31

125 godina Strojarske tehničke škole Osijek

  Davne 1886. godine odlukom zajedničkog Hrvatsko-ugarskog sabora, Kraljevske zemaljske vlade, Odjela za bogoštovlje i nastavu, te ukazom predstojnika odjela za bogoštovlje i nastavu Izidora Kršnjavog, osnovana je šegrtska škola u Osijeku. Slijedeći tradiciju obrazovanja stručnih radnika u strojarstvu, Strojarska tehnička škola Osijek 14. studenoga slavi kao svoj Dan škole te smo ove 2011./12. školske godine svečano obilježili 125. obljetnicu.

          Škola je podijeljena na dvije didaktičke jedinice:

 • Strojarsku tehničku školu s 12 razrednih odjela i 288 učenika
 • Industrijsko-obrtničku školu s 11 razrednih odjela i 274 učenika.

     U tehničkoj školi gdje obrazovanje traje četiri godine, obrazuju se sljedeća zanimanja: strojarski tehničar, računalni tehničar u strojarstvu i tehničar za vozila i vozna sredstva gdje se učenici obrazuju za obavljanje poslova u projektiranju, pripremi i vođenju proizvodnje te održavanja strojeva i cijelih pogona. Uz stjecanje općeg obrazovanja, matematičkog i informatičkog znanja, te temeljitog znanja prirodnih pojava i zakonitosti, učenicima je omogućen nastavak obrazovanja u području tehničke znanstvene oblasti, prije svega u strojarstvu, elektrotehnici i informatici. Većina mladih profesora stručnih predmeta ( a i oni nešto stariji ) koji danas rade u školi naši su bivši učenici koji su poslije završenog fakulteta ovdje našli svoje radno mjesto. Među njima je i ravnatelj škole mr.sc. Ivan Kuleš, dipl. ing

     Od naših učenika proizašla su i mnoga zvučna imena, ugledni gospodarstvenici, sveučilišni profesori, doktori znanosti, sportaši i umjetnici. U njihovo obrazovanje generacije profesora i zaposlenika ugradili su svoje znanje, strpljenje i zalaganje.

     Zajednički cilj obrazovanja za sva obrtnička zanimanja je osposobljavanje učenika za samostalno obavljanje poslova za zanimanja: alatničar, automehaničar, instalater grijanja i klimatizacije, plinoinstalater, strojobravar, bravar, limar, autolimar, tokar, glodač, zlatar i urar. Školovanje traje tri godine.

     Velika je važnost praktične nastave u obrazovanju obrtničkih, ali i tehničarskih zanimanja. Praktičnu nastavu za obrtnička zanimanja i radioničke vježbe u tehničarskim zanimanjima škola organizira i izvodi u svojoj školskoj radionici ili u tvrtkama izvan škole.

     Temeljem Zakona o trgovačkim društvima Strojarska tehnička škola Osijek osnovala je Strojarsku tehničku radionicu d.o.o. čija je djelatnost proizvodnja metalnih konstrukcija, građevinske bravarije, alata, raznih metalnih proizvoda te usluga strojne obrade i popravaka strojeva i uređaja. U njoj se organizira i izvodi praktična nastava za učenike gdje pod vodstvom stručnih učitelja svladavaju programske osnove tehnologije obrade materijala čime im je omogućeno temeljito izučavanje svog zanimanja. Usvajanjem jedinstvenog modela obrazovanja ( JMO ) u obrtništvu, školska radionica se kontinuirano oprema novom opremom za izvođenje praktične nastave.

     Dio učenika obavlja praksu u tvrtkama izvan škole čime se na najbolji način povezuje teorija i praksa. Kroz praktičnu nastavu učenici se upoznaju s djelatnošću poduzeća, njegovom organizacijom rada, funkcijom i opremom pojedinih odjela. Mnogi učenici svojim savjesnim radom i zalaganjem za vrijeme naukovanja osiguravaju sebi radno mjesto nakon završetka školovanja.

     Ponosni smo činjenicom da je veliki broj uspješnih poduzetnika, vlasnika obrtničkih radionica i direktora poduzeća završio Strojarsku tehničku školu Osijek.

     Zgradu u kojoj se odvija nastava Strojarska tehnička škola Osijek dijeli s Elektrotehničkom i prometnom školom te se nastava odvija ustaljenim ritmom: jedan tjedan prije podne, drugi poslije podne. S ciljem poboljšanja nastavnog procesa uvedena je suvremena nastavna tehnika u svim prostorima. Kabineti za općeobrazovne predmete opremljeni su , uz osnovna sredstva, računalima s projektorom i priključkom za Internet. U kabinetima za stručne predmete ostvareni su svi uvjeti za održavanje suvremene nastave. U njima se nastoji osigurati jedno radno mjesto s računalom za svakog učenika pa se rasporedom omogućava nastava u skupinama u sljedećim kabinetima: kabinetu za tehničko crtanje, učionici za strojarske konstrukcije i elemente strojeva, kabinetima za AutoCad, Catiu i informatiku, kabinetu za hidrauliku i pneumatiku, kabinetu za instalacije, praktikumu za CNC strojeve i kabinetu za automehaniku.

     U samom središtu zgrade nalaze se knjižnica i čitaonica Strojarske tehničke škole. Njenu osnovu čine  velika knjižnično-informacijska građa koja pruža informacije iz svih područja znanja. U knjižnici, uz posudbu knjiga, učenici mogu koristiti bogatu referentnu zbirku, stručne časopise i Internet – najsuvremeniji način povezivanja sa svjetskim izvorima informacija.

     Kako bi što bolje i potpunije predstavili svoju školu budućim učenicima, ali i lokalnoj zajednici, odabrali smo najatraktivniji i najpopularniji oblik – predstavljanje u slici i riječi. Naime, u našoj školi se snimaju filmovi i tiskaju monografije povodom velikih obljetnica. Tako je 1995. godine nastao biser naše izdavačke djelatnosti – STROJARŠČICA, na čijim stranicama prikazujemo Povjesnicu strojarstva u školstvu, ali i to da smo mi prosvjetari nepopravljivi optimisti i vječiti idealisti. 2001. godine je slijedio MODUL S s opsežnim prikazom razvoja i značaja obrta kroz povijest te Strojarske tehničke škole jučer, danas i sutra. NAŠIH 120 GODINA je monografija u kojoj smo predstavili sve aspekte rada škole. STROJARSKI VREMEPLOV nas vodi na putovanje kroz vrijeme od 1886. – 2011. godine. Kako su naši učenici ponosni na svoju školu pokazuje i podatak da su film snimljen povodom 125. obljetnice škole odmah objavili na stranicama popularnog YouTube-a.

     Izvannastavne aktivnosti Strojarske tehničke škole pokazuju širok interes naših učenika – od sportskih aktivnosti, dramske i literarne skupine, od robotike i astronomije, do ekologije…Naši učenici se bave crtanjem, izradom grafita, plesom i poezijom, čime iskazuju i svoju skrivenu – poetsku dušu. Dosta ju je teško otkriti, ali strpljenje, razumijevanje i poštovanje prema mladom čovjeku vodi do stjecana povjerenja.

     Od 2006. godine škola sudjeluje u projektu Liga kumpanija gdje zainteresirani učenici srednjih škola iz Hrvatske i dijaspore razvijaju i pokazuju svoja znanja u području upravljanja mobilnom robotikom. Robotika je jedna od najbrže rastućih tehnologija na svijetu, a naši učenici su osmislili mobilni robot u programu Catia čime su se posebno istaknuli na državnoj razini 2007./08. godine. 2009./10. šk. godine naš učenik je na završnom turniru iz robotike osvojio prvo mjesto. Možda već sada u našim školskim klupama sjedi neki novi Nikola Tesla, inovator razvoja i napretka!

     Agencija za mobilnost i programe EU objavila je 2011. godine Odluku o dodjeli financijske potpore Strojarskoj tehničkoj školi Osijek za projekt Comenius Multilateralna školska partnerstva u okviru natječaja za Program za cjeloživotno učenje. Već su uspostavljeni međunarodni kontakti osam zemalja koji će u kontinuitetu trajati do 2013. godine u svojstvu realizacije projektnog plana.

     Polazeći od značaja sporta kao odgojno-obrazovnog zadatka, interesa učenika i želje za postizanjem kvantitete i kvalitete tjelesne i zdravstvene kulture učenika, osnovan je 1996. godine Športski školski klub Strojarske tehničke škole – STROTERS. Jedan od glavnih segmenata rada kluba je organizacija sportskih sekcija: nogomet, rukomet, košarka, odbojka, stolni tenis, gimnastika, atletika, kros, streljaštvo, šah i plivanje, te sudjelovanje na natjecanjima na razini grada Osijeka, Osječko-baranjske županije i Hrvatske. Među našim učenicima našli su se i školski sportaši godine, državni prvaci, te sudionici Olimpijskih igara mladih i Juniorskog prvenstva svijeta.

     Posebno je zanimljiva priča o našem tamburaškom sastavu Strojarske strune. Pod vodstvom profesorice Suzan Berecki, pedagoginje škole, okupljeni su učenici iz različitih razreda i zanimanja koji su ujedno i članovi kulturno-umjetničkih društava iz Osijeka i okolice. Svojom kreativnošću i ljubavi prema tamburaškoj glazbi sastav doprinosi ugodnom raspoloženju i ozračju povodom obilježavanja svih važnih događanja u školi.

     Postoji mnoštvo stereotipa vezanih uz muška i ženska zanimanja. Kad se spomene strojarstvo, rijetki će pomisliti na djevojke, jer uz nježne ženske ruke nekako ne pristaje tokarski ili bilo koji drugi stroj. Međutim, ima ih i među našim učenicima. Njih sedam! Svi ih poznaju, prate ih zadivljeni pogledi, ali ne samo zbog izgleda, nego i zbog živosti koju su unijele u tipično mušku školu. One su i voditeljice školskih priredbi, glavne glumice u predstavama organiziranim prigodom ispraćaja maturanata i proslave 125. obljetnice škole, one osmišljavaju prigodne izložbe a vrlo često ih možete vidjeti kako svojim kolegama pomažu kod pisanja lektire i izrade školskih zadaća. Vjerovali ili ne, i jedna naša profesorica hrvatskoga jezika nekad davno bila je učenica ove škole.

     Za svoj uspješan odgojno-obrazovni rad Strojarska tehnička škola Osijek, profesori i učenici nositelji su brojnih priznanja na razini grada, županije, države i međunarodnih projekata. Spomenut ćemo samo ona najznačajnija:

 • Povelju zahvalnosti Osječko-baranjske županije za doprinos obrani Republike Hrvatske
 • Diplomu najboljoj strukovnoj školi Ministarstva za obrt, malo i srednje poduzetništvo Republike Hrvatske
 • Godišnju nagradu Faust Vrančić za doprinos razvoju tehničke kulture
 • Nagrade Osječko-baranjske županije za iznimna postignuća
 • Zahvalnice za vrstan rad s učenicima i sudjelovanje na državnim natjecanjima
 • Priznanja za uspješnu organizaciju natjecanja obrtničkih zanimanja
 • Priznanja i zahvalnice za sudjelovanje i osvojena prva mjesta u sportskim i strukovnim natjecanja
 • Međunarodno priznanje za sudjelovanje na susretu Alpe-Jadran

Priredila:

Marica Galić, prof. i dipl. knjiž.

2.2.2012.

  :: opširnije :: 


objavio: Ivan Grgić  datum: 2. 2. 2012. 13:46
 


Virtualna šetnja

Prošetajte našom školom

(Još u izradi !)


Loomen

Nastavi na daljinu pristupaš klikom na sliku.


HTEC

Naši EU projekti

Naši učenici i nastavnici su putovali u sklopu Comenius i Erasmus+ projekata.

Pogledajte gdje smo sve bili !


Solarna kuća
 

Državna matura

Kutak za učenike

 

Kutak za nastavnike


 


Mapa praktične nastave


FAQ
 Naslov: FAQ

  • Naj 10 pitanja

  • Nedavna pitanja

  • Arhiva pitanja

Anketa
Da li treba učiti nove tehnologije (CNC, CAD, CIM...)?

Arhiva dokumenata
preskoči na navigaciju