preskoči na sadržaj

Login
Korisnik:
Lozinka:
Tražilica


Raspored sati

ZA UČENIKE

ZA NASTAVNIKE

od 24.1. do 28.1.

Raspored zvona

Dnevna satnica od 19.1. do 28.1.

 

 

Kalendar
« Siječanj 2022 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6
Prikazani događaji

Korisne stranice

Brojač posjeta
Ispis statistike od 17. 11. 2011.

Ukupno: 458188
Ovaj mjesec: 5189
Ovaj tjedan: 2482
Danas: 15
Škola od A do Ž

Škola od A do Ž

A       Autoškola EMŠC-a – započinje s radom godine 1976./77.

B       Broj učenika – od 1992. godine do danas završni je ispit u našoj školi položilo oko 3130 učenika.

C        Carski propis – od 1.5.1860. godine njime se ukidaju cehovi i određuje se „sloboda“ obrta, a 1879. na Prvoj obrtničkoj skupštini ortnici su zahtijevali osnivanje zadruga koje su trebale nadzirati strukovnu izobrazbu, ali i moralno odgajati mladež.

Č        Čitaonica – djeluje u sklopu školske knjižnice. Suvremenno uređen prostor čitaonice pruža mogućnost organiziranja različitih predavanja, prezentacija, književih susreta i mogućnost izvođenja nastave hrvatskog jezika. U tihom i ugodnom okruženju učenicima i profesorima je osiguran nesmetan rad i učenje uz bogat knjižni fond.

D        Dan škole – svake godine obilježavamo ga i slavimo 14. studenoga uz svečanu priredbu te raznolike i zanimljive saržaje i aktivnosti. Na taj se način sjećamo davne 1886. godine kada su u 9 sati prije podne otvorene šegrtske škole u gradu Osijeku.

DŽ     Džuboks (juke-box) – glazbena želja umjesto novčića. Kao kod pravog džuboksa i na našem školskom razglasu svaka glazbena želja biva ispunjena.

Đ        Đuro SpringerŠkender Dončević, Franjo Frulić, Dimitrija Marković, Josip Mencin, Petar Nenin, Mato Smolčić i Ivan Zambelli – učitelji gornjogradske šegrtske škole koji su s obukom počeli 15. studenoga 1886. godine i svojim radom obilježili početak djelovanja šegrtskih škola u Osijeku.

E        Elektrometalski školski centar – poznat kao legendarna „EMŠA“ djeluje od 1968. godine.

F        Foto-skupina – sve važne trenutke i događaje u školi svake školske godine vjerno dokumentiraju učenici, članovi foto skupine pod budnim okom njihova voditelja, profesora Plaščaka.

G        Guinessova knjiga rekorda – naši maturanti svake godine na kraju srednjoškolskog obrazovanja sudjeluju u svečanom plesanju tradicionalnog plesa Quadrille u centru Osijeka i time, kao mnogi maturanti iz cijele Europe, priželjkuju ulazak u Guinessovu knjigu rekorda. Ples maturanata zabilježen je na milenijskoj fotografiji Šime Strikomana.

H        Historia est testis temporum – Povijest je svjedok vremena.

I          Industrijsko-obrtnička zanimanja – u našoj školi učenici se osposobljavaju za obrtnička zanimanja: automehaničar, autolimar, bravar, instalater grijanja i klimatizacije, limar, plinoinstalater, strojobravar, tokar, vodoinstalater i zlatar.  

J         Josip Prvi, Franjo – 1884. godine donosi obrtni zakon kojim se propisuje obvezno osnivanje šegrtskih škola.

K        Koprivnica – neraskidiva veza i prijateljstvo između Obrtničke škole iz Koprivnice i naše škole održalo se još iz razdoblja Domovinskog rata. U ratnoj 1991./1992. školskoj godini naši su učenici stručnu praksu i maturalni razred završili u Obrtničkoj školi u Koprivnici. U znak sjećanja na te dane svake se godine održavaju susreti naših dviju škola popraćeni zanimljivim sadržajima.

L        „Laboratorij“ za kemiju – stečena znanja iz kemije učenici mogu usavršavati i nadograđivati izvodeći različite pokuse i praktične vježbe u specijaliziranoj učionici.

LJ       Ljevaonica – rješenjem Ministarstva trgovine i industrije od 11. 6. 1929. godine odobreno je da se pri Osječkoj ljevaonici željeza i tvornici strojeva osnuje stručna Zanatska škola u kojoj će se izučavati različiti zaniati – stolarski, bravarski, tokarenje drveta i željeza, lijevanje željeza i metala te elektrotehnika. Ljevaonica se obvezala za potrebe škole izgraditi potebne školske prostorije i omogućiti zaposlenje potrebnih profesora, inženjera za stručne predmete te učitelje majstore za izvođenje nastave u radionicama.

M        Metalski školski centar za stručno obrazovanje kadrova u metalskoj i elektro struci – nastao je 1963. godine objedinjenjem triju škola – Tehničke škole, Škole učenika u privredi i Metaloprerađivačke škole s praktičnom obukom.

N        Nastavni proces – opremljenost svih učionica modernim nastavnim pomagalima i sredstvima osigurava kvalitetno izvođenje nastave i obrazovanje što nas izjednačava s tehničkim školama u Europi.

NJ      Njegovanje kulture i tradicije – dio je naše školske svakodnevice. Svojim različitim aktivnostima poput obilježavanja Dana kruha, Mjeseca knjige, Dana materinjeg jezika, organiziranja književnih susreta, učenici i djelatnici škole nastoje od zaborava očuvati stare hrvatske običaje i kulturu čemu svjedoči i postojanje školskog tamburaškog sastava Strojarske strune.

O        Obrtništvo – razvoj obrtništva u drugoj polovici 19. stoljeća imao je značajnu ulogu u obrazovanju budućih obrtnika, kao i otvaranje zanatskih škola i radionica.

P         Praktična nastava – u sklopu obrazovanja za industrijsko-obrtnička zanimanja organizirana je praktična nastava koja se održava u raznim obrtničkim tvrtkama izvan škole.

R        Radionica – u suvremenoj radionici učenici se osposobljavaju za samostalno obavljanje radnih operacija i zadataka na različitim strojevima i uređajima, a u okviru određenih zanimanja.

S        Strojarska tehnička škola Osijek – odlukom Ministarstva prosvjete i športa Druga tehnička škola Osijek preimenovana je 1996. godine u Strojarsku tehničku školu.           

Š        Šegrtske škole – djeluju od 1886. godine na području grada Osijeka kada Kraljevska zemaljska vlada odobrava prijedlog Gradskog poglavarstva Osijeka o otvaranju istih.

T        Tehničari – u našoj se školi učenici imaju mogućnost obrazovati za tri tehničarska zanimanja – računalni tehničar za strojarstvo, strojarski tehničar i tehničar za vozila i vozna sredstva.

U         Ustrojstvo škole – u okviru nastavnog procesa rada škole ustrojene su dvije didaktičke jedinice: Tehnička škola i Industrijsko-obrtnička škola.

V        Vrt – u središtu školske zgrade oaza zelenila i mira svakom učeniku i profesoru pruža opuštajuće trenutke nakon napornih školskih obveza, a idiličnu sliku vrta upotpunjuje žuborenje vode iz vrtne fontane i dva pauna koja šećući vrtom šire svoje prekrasne, duginim bojama prošarane repove.

Z        Zanatska škola – kontinuirano djeluje od 1930. do 1945. godine, s ime što je 1942. promijenila naziv u Državnu obrtnu mušku školu. Praktična nastava obavljala se svakodnevno u radionici OLT-a u prijepodnevnim satima, a poslije podne učenici su polazili teorijsku nastavu.

Ž        Željezna kuća – u Željeznoj kući za Obrtnu školu pri Osječkoj ljevaonici željeza i tvornici strojeva d.d. djelovala je Zanatska škola od 1930. do 1953. godine.       

Priredile:

Mirna Bence-Milić, prof.

Inga Čunović, prof.

18.11.2011.

 

  :: opširnije :: 


objavio: Ivan Grgić  datum: 18. 11. 2011. 23:21
 


Virtualna šetnja

Prošetajte našom školom

(Još u izradi !)


Loomen

Nastavi na daljinu pristupaš klikom na sliku.


HTEC

Naši EU projekti

Naši učenici i nastavnici su putovali u sklopu Comenius i Erasmus+ projekata.

Pogledajte gdje smo sve bili !


Solarna kuća
 

Državna matura

Kutak za učenike

 

Kutak za nastavnike


 


Mapa praktične nastave


FAQ
 Naslov: FAQ

  • Naj 10 pitanja

  • Nedavna pitanja

  • Arhiva pitanja

Anketa
Da li treba učiti nove tehnologije (CNC, CAD, CIM...)?

Arhiva dokumenata
preskoči na navigaciju